Welkom bij Sport en Cultuur in Soest

Nieuws

Bloemen voor Soesterbergse olympiërs Joska le Conté en Floris Meijer

Gepubliceerd op donderdag 24 februari 2022

felicitaties en gelukswensen voor (para)lympiërs

Bron: www.rtvutrecht.nl, 23-02 08:03

Een bijzonder moment vandaag tussen skeletoncoach Joska le Conté en alpineskiër Floris Meijer: de twee Olympiërs uit Soesterberg ontvingen vandaag bloemen uit handen van wethouder Harrie Dijkhuizen. Le Conté vanwege haar coachprestaties - ze begeleidde skeletonster Kimberley Bos naar een bronzen medaille - en Meijer omdat hij volgende week in actie komt tijdens de Paralympische Spelen.
Joska le Conté was zelf ook skeletonracer, maar ze stopte ermee toen ze de Winterspelen in Zuid-Korea misliep. "Ik heb me drie keer internationaal gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, alleen de Nederlandse eis helaas niet gehaald." Le Conté twijfelde toen om door te gaan met de sport. Uiteindelijk koos ze voor een rol als coach: ze werd door de internationale bond gevraagd en stemde daarmee in. Sinds twee jaar maakt ze daarom carrière als bondscoach van Nederland. "Ik ben achteraf heel blij dat ik het heb gedaan."
Haar keuze leidde afgelopen Winterspelen dus al tot een succes: skeletonster Kimberley Bos behaalde historisch brons: nooit eerder won Nederland een medaille op skeleton. Le Conté is ontzettend trots. "Om als Nederlander een medaille te pakken in de sport skeleton is een historisch moment. Kimberley is het hele seizoen al heel constant geweest, maar je moet het op zo'n toernooi ook weten te schoppen: het is namelijk een moeilijke nieuwe baan. Om dan derde te worden is gewoon echt hartstikke goed."
Zelf heeft Le Conté ook van zo'n resultaat gedroomd. "Ik denk dat iedereen droomt van een plak op de Spelen. Toen ik zelf nog aan het sleeën was, kon ik me niet voorstellen dat wij als Nederland zo'n resultaat konden neerzetten omdat we toch moeten opboksen tegen alle grote landen."

Paralympische Spelen

Ook paralympisch alpineskiër Floris Meijer ontving bloemen van de wethouder. Meijer vertrekt morgen naar Peking om zich van zijn beste kant te laten zien. Het worden zijn eerste Spelen. De paraskiër gaf jarenlang skiles in Oostenrijk en deed mee aan internationale wedstrijden waar hij diverse prijzen won. Maar in 2012 kreeg hij een ernstig ongeluk en werd hij invalide. Ruim een jaar later daalde hij in een zit-ski weer de berg af.
Op zaterdag 5 maart komt de paraskiër uit Soesterberg als eerst in actie op het onderdeel alpineskiën. Zijn verwachtingen zijn hoog. "De Super G en Downhill zijn mijn beste onderdelen en daar heb ik een goede kans op een medaille. Ik zou teleurgesteld zijn als dat niet lukt."
Meijer heeft al een inkijkje kunnen krijgen tijdens de afgelopen Spelen en weet op welke ski-omstandigheden hij kan rekenen. "Het is natuurlijk een beetje gek want er ligt geen natuursneeuw, alleen kunstsneeuw. Het hele gebied is puur en alleen gemaakt voor de Spelen. Maar ondanks dat hebben ze het in Peking echt goed gedaan. Ik heb de run al eindeloos geanalyseerd, zeker de speed-onderdelen en ze gaan lekker snel. Er zitten een paar mooie vliegmomenten in, dus volgens mij gaat het heel gaaf worden."
 
paralympische spelen 2022
 

Recente nieuwsitems